Dag bloggers,
Ik ben op volgend inspirerend artikel gestoten. Het gaat wel
niet alleen of specifiek over Bibliotheek 2.0, maar het heeft er zeker mee te
maken:
Dit zijn enkele visieteksten over de openbare bibliotheek in
Nederland, meer specifiek hoe die eruit moet zien over vijf jaar.
De schrijver heeft opgemerkt dat er een andere leescultuur is ontstaan. Vaak komt er een bestseller op de markt waar de bibliotheek niet kan volgen wat betreft het aantal aanvragen. Eigenlijk is dit de voornaamste functie van de bib, maar het loopt hier dus spaak omdat de bibliotheek nooit zoveel exemplaren kan aanschaffen als dat er vraag naar is. Maar wij, de lezers zoals u en ik, hebben de boeken wel in onze boekenkast staan. Waarom wordt er niet meer ingezet op uitleen tussen de gebruikers? De bibliotheek kan dan als platform dienen voor de gebruikers die met elkaar in contact willen komen.
Wat heeft dit te maken met bibliotheek 2.0 en waarom heb ik het dan gekozen?
Het was mij opgevallen gedurende dit leertraject dat je in teksten vaak onenigheid ziet over de definitie en betekenis van bibliotheek 2.0. Zie onderstaande citaat uit onze cursus (Ook bij ´Mijn insziens´ had ik daar over gelezen , maar helaas kan ik het artikel met de beste wil van de wereld niet meer traceren).
Heeft dit wel of niet (enkel) betrekking op het web? Is de bib maar recentelijk 2.0 geworden? In het artikel zie ik een mooi samensmelten van de ´digitale 2.0´ en een als het ware ´niet digitale 2.0´. De bibliotheek zou platform op het web kunnen worden, maar nu zouden de lezers ook boeken aan elkaar kunnen uitlenen! Als dat geen 2.0 is! Zo begrijp ik helemaal wat bedoelt wordt met dit 2.0 bewustzijn. Of hoe de bibliotheek zijn 2.0 tools kan inzetten om 2.0 handelingen te sponsoren! Zo, en dan moet nu niet meer gediscussieerd worden over de definitie: 2.0 is IN!
Gekscherend krijgen ook andere branches weleens het label 2.0 opgeplakt wanneer er klantgerichter gewerkt gaat worden: politie 2.0, ambtenaar 2.0, archivaris 2.0, leerkracht 2.0 en ga zo maar door. Kernpunt is dat 2.0 ruimte biedt aan gebruikers om mee te werken aan en teparticiperen in de verdere ontwikkeling van bestaande en nieuwe diensten, zowel online als in de echte wereld.De moderne bibliotheek is niet alleen een bibliotheek waar gebruikers naartoe gaan (zowel online als in de echte wereld), maar zal ook diensten aanbieden op de (virtuele) plaatsen waar de gebruikers zijn. Daarbij maakt de moderne bibliotheek gebruik van de web 2.0 tools waarmee sommige van die gebruikers al vertrouwd zijn.
Velen redeneren dat bibliotheek 2.0 meer is dan alleen een term om nieuwe web 2.0 technologieën in een bibliotheeksetting te plaatsen. Het is ook een bepaald bewustzijn van de (digitale) veranderingen om ons heen en voor de wil om daar actief in mee te gaan.Anderen vinden dan weer dat de bibliotheek altijd al 2.0 is geweest: samenwerkend, publieksvriendelijk en gastvrij.
Mijn
verdere mening over Bibliotheek 2.0...
Het is
fantastisch dat er zoveel mogelijkheden, of web tools zijn, die effectief door
veel mensen gebruikt worden. Ik vind dat de bibliotheek daar zijn verantwoordelijkheid
moet opnemen en gebruik moet maken van deze middelen. De moeilijkheid is
misschien het vinden en toepassen van de meest geschikte middelen. Want
toegegeven, er is een overload, de ene link leidt naar de andere, het ene idee
naar het andere... je hebt meer lokale toepassingen en meer globale... Een
andere opmerking is dat ik denk dat vooral de jonge en ervaren mensen, of
degenen die bij de pinken zijn, snel weg kunnen met de toepassingen. Komt er
geen grote digitale kloof tussen verschillende doelgroepen? En moeten
werknemers ICT´ers worden? Bij de vragen in de cursus welke toepassingen we
voor de bibliotheek kunnen maken heb ik toch vaak een minderwaardigheidscomplex.
Meestal zijn mijn ideeën
afkooksels, of voorgekauwd, of een andere vorm van...
Ik merk ook
dat ik moet wennen aan de interfaces, met alle icoontjes, linken, kleuren, foto´s,
zoekvelden, noem maar op. Ik heb meermaals gedacht dat ik autistisch ben! Of
oud aan het worden. Gelukkige merkte ik wel verbetering naarmate de ik er intensiever mee bezig was.
Groetjes en tot morgen!
Karen
Ps Een leuk extraatje in het artikel is dat 25 tinten grijs erin vermeld wordt, dit kon ik ook niet laten liggen. Eum, niet dat ik het boek al gelezen heb eerlijk gezegd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten